Monday, January 08, 2018


vroeg me af

zouden we ipv. voetbal of survival-tv ook maatschappelijk relevante talenten op het schild kunnen hijsen voor de noodzakelijke politiek economische hervorming? (ons welbegrepen eigenbelang) Een kleurig tv-programma met spannende opdrachten aan mensen met authenticiteit achter een vooruitstrevend plan scharen. Bijvoorbeeld Europa zou de vijfendertig armste landen in Afrika (gezamelijk bnp: 500 miljard) kunnen helpen om de bevolking individueel gelijke rechten en economische basis-mogelijkheden te geven door, om te beginnen, een raamwerk op te zetten voor een basisinkomengarantie / 'earth dividend'. Dat is een geavanceerd, multifunctioneel vervolg op microcrediet, dat 'de woestijn tot leven kan brengen', en is onder meer een oplossing voor het op drift raken van mensen en migratie naar Europa, honger, onderontwikkeling, onderdrukking en overbevolking. (dat laatste als gevolg van betere educatie en het later optreden van zwangerschap)




Te idealistisch? Misschien. Maar hoezo eigenijk. Met veel minder middelen dan wij hebben, hebben de Russen de geweldadige opbouw van een groot  onverdraagzaam kalifaat aan de middelandse zee tegengehouden (samen met de Syriers, Hezbollah en Iran). Dat was iets wat de rijkste economien van de wereld (Europa en de VS, 20 x groter dan de economie van Rusland) niet wilde lukken! Dat opmerkelijke feit, dat misschien aan het verslaan van het fascisme doet denken (1945), was natuurlijk de grote opluchting van 2017. (ere wie ere toekomt) Die grote opluchting gold speciaal voor West Europa èn de 23 miljoen Syriërs waarvan de helft nu ontheemd is. (7 miljoen zijn naar de overheid gevlucht) Dat was dus geen kwestie van geld. Dat was een kwestie van adekwaat handelen op prioriteiten, met een vooruitziende blik. Voor Rusland was en is het existentiele noodzaak om terreur aan (en binnen) de grenzen van de federatie te voorlomen.

Ik stel voor dat we de achterstelling van Afrika stoppen om Europa voor grote imigratie problemen en spanningen te behoeden, terwijl we daarmee iets terugdoen voor de slachtoffers van het kolonialisme -- in plaats van nog wezenloos verder te Zwarte Pieten.



Een eerste onderzoeksvraag om deze handreiking om een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) aan Afrikanen beschikbaar te stellen, is hoeveel mensen wellicht buiten de financiële economie leven, en hoe de plm 800 miljoen mensen in de 35 armste Afrikaanse landen (BNP 500mld), technisch eventueel in staat zullen zijn om persoonlijk een OBi te ontvangen. Kunnen ze zich en moeten ze zich identificeren, om te kunnen incasseren in het lokaal equivalent van een 'earth dividend', dat basisinkomen boven armoedeniveau.

Suggestie van Sophia: kijk naar landen met een sterke leider, voor een pilot. Neem Ghana, maar kijk wat de invloed zal zijn van een hoofdzakelijk boeren bevolking die te eigenlijk te zwaar werk doet - om te concureren. Hmm ja!

No comments: