Thursday, January 04, 2018

 feiten eerst


Na de spookverhalen over (o jee) 'beinvloeding', klonk dit najaar de roep om censuur. Het kapitalisme met een menselijk gezicht begint zijn masker te verliezen - 70 jaar na het Marshall plan.


Net voor het zomerreces, werd al de wet aangenomen voor ongerichte massa surveillance, de 'sleepnet' wet (WIv). En weg was
het briefgeheim,
het medisch geheim, weg
de opslagbeperkingen.

Nu mag het staatveiligheidswezen met je privé spullen rommelen om je thuis te begluren en af te luisteren zonder rechtelijke machtiging. Deze ongepaste intimiteiten gelden voor vrienden, familie, partners, advocaten, journalisten, kunstenaars, de rekenkamer, de ombudsman en zelfs het parlement! Hoe wezensvreemd en on-constitutioneel. Straks mag er alleen nog door de overheid hackbare electronica verkocht worden!



Weer een sluipwet. De volgende wordt er één van censuur, riep ik instinctief. En ja nu bereidt de Europese Commissie een censuurwet voor tegen vreemde en uitheemse geluiden (bekend als fake news en interference). Hoe hebben we het ooit zonder zo'n wet kunnen doen!






Eurofielen en Eurocraten die de critici van een centraliserend en neoliberaliserend Europa als 'xenofoob' bestempelen (zoals Orban, Farage, of lePen, die dat misschien ook wel zijn, of niet) gaan zelf 'onze fragiele democratieen' tegen geluiden van buiten beschermen. Met censuur. Dus niet, ik herhaal, NIET door meer aandacht voor cultuur, educatie, debat of versterking van de democratie. Hebben die (te) vrije geluiden van buiten hier dan wel een stem van betekenis? Doen we dan ook voorzichtig met democratien buiten Europa wetend hoe kwestbaar die zijn? In Rusland leest men 20% buitenlandse media. Het Westen misschien 1%? Misschien hebben ze daar ook hulp nodig tegen inmenging. (tegen wie? China?). Waarom zijn wij fragiel en wanneer zijn we dat geworden? Is dat niet xenofoob? Is dat niet provinciaals? Of is dat eigenlijk een excuus tegen transparantie? Tegen geluiden van buiten? Of tegen geluiden van binnen? Wie niet van transparantie houdt vreest misschien 'dat domme volk' dat wakker wordt, waartegen de 'democratie beschermd moet worden'? Of moet de macht van een orde van kleine dictators beschermd worden? Ja hoor. Nee, laat een zich isolerend groepje neocons en radicaal-globalisten maar schuiven onder leiding van financial 'thought leaders'. (Denken is ook een vak, nu men het op scholen ontleert). Die weten wat goed voor ons is.




Hopelijk kunnen we nog even genieten van elkaar op het oude Internet voordat de censuur en het Kunstdenken toeslaan, ai ai ai, om ons politiek te begeleiden met corrigerende omissies, en de niet van echt te onderscheiden met kunstmatige intelligentie gemaakte 'documentaires' en publiekscampagnes, zònder enige menselijke tusenkomst, dat komt namelijk ook op ons af, verwacht Julian Assange. Alsof het niet lastig genoeg is, nu al om tussen de regels te lezen.







hier mijn essay: Sleepnet, Sluipwet, het is net wat anders dan de oppas...











+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

april 2013 

Beste Theohol Door-man,

uw stukje van woensdag heeft bij mij de indruk gewekt 
dat u de recessie aanziet voor een tekort aan geld. 
Ik geloof dat u de lezer daarmee geen dienst bewijst. 
Alexander Pechtolt had waarschijnlijk gelijk, want 
recessie is geen gebrek aan geld maar gebrek aan vertrouwen. 
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het geld teveel op 
één plek is en in verkeerde handen, (of dat zo blijft, 
is de keus van de politiek) maar geld is er - en anders 
kan je het wel maken. 
U noemt het verstandig om zuinig te doen, maar 
dat is miz. eerder logisch dan verstandig. 
Want zulk gedrag verlengt de recessie. 
U interpreteert klaarblijkelijk geld als een bron van welvaart. 
In werkelijkheid zijn er materiele en menselijke bronnen van 
welvaart - die met geld worden geadministreerd en gemanipuleerd. 
Maw. de recessie zit in uw hoofd. 
Want er zijn mensen, er zijn grondstoffen, er is niet overwegend 
oorlog en de aarde kookt (door opwarming) nog niet over.
Jammer, ik zal uw stukjes over dit onderwerp maar overslaan, 
tot u zich erin heeft verdiept. Verder lees ik uw collumns al 
een tijdje met toenemende bewondering. 
Tomáš Sedlácek spreekt dondagavond op de filosofienacht in de 
Beurs van Berlage - een introductie. Misschien ook iets voor 
u?

Michiel Kassies

(hervonden concept brief)

No comments: